Klub mladih hemičara Srbije

Archive for avgust, 2010

Poslednji korak u evoluciji je izumiranje

napisao , avg.26, 2010, kategorija Internet

Ja mrzim tehnologiju!

U stvari, da budem precizan, trenutno.

Technology overload

Technology overload

Inače sam zaljubljenik u tehniku. U softverske pakete. U računare… Volim ih. Baš ih volim. Do granice zavisnosti ih volim… I inače se igram programiranja. U to ne računam programiranje liste u Winampu ili promena imena na Facebook-u tako da mi ime ima i mali smešak između imena i prezimena (taj smešak je zapravo japansko slovo Dzu), već stvarno programiranje: veb dizajn, veb razvoj, razvoj softverskih paketa, plug-ins… I sve što ide uz prefiks dev.

Međutim, poslednjih par dana sam bio primoran da budem „zakucan“ u stanu i da se odvojim od računara. Na svu svoju žalost, bio sam preokupiran spuštanjem temperature sa 39,2o na normalnu telesnu, pa nekako nisam baš mogao i da kuckam. BeerFest mi došao glave. Tad sam shvatio koliko zapravo volim tehnologiju. Između spavanja, tuširanja, gutanja koje-kakvih tableta i povremenih naleta nervoze, uspeo sam i da se povremeno javim na telefon. Malo i to ne svaki put, čisto kako ne bi bilo poternica za mnom i kako ne bih posle morao da objašnjavam koje kakvim organima vlasti (ili beše reda i mira?) zašto i kako sam nestao duže od 48 sati. (više…)

4 komentara :, , više...

Pivo, možda niste znali…

napisao , avg.20, 2010, kategorija Hemija i tehnologija

Osnovno

Pivo je alkoholno piće sa malim sadržajem alkohola, izražen u procentima najčešće se kreće od 2,0 do 6,0 %, mada može da iznosi i do 14% . Spravlja se od davnina i do današnjih dana mu je menjan ukus. Prvim proizvođačima se smatraju stari Egipćani, njihova tehnologija je sa Rimljanima preneta u Evropu.

Sastav

Osnovni sastojci jednog dobrog (a i lošeg) piva su: voda, ječmeni slad, hmelj, kvasac, mogu se još dodavati razni aditivi koji poboljšavaju kvalitet piva. Umesto glavne sirovine, ječmenog slada, može se koristiti i surogat do 1/3 ukupne mase osnovne sirovine. U Evropi i Americi se kao surogat koristi kukuruz a u Aziji pirinač. Neke zemlje, kao što je Nemačka su zakonom zabranile upotrebu surogata pri proizvodnji piva, na taj način štiteći potrošače ali i kvalitet ovog dragog nam napitka. (više…)

10 komentara :, , više...

Jabulani

napisao , avg.12, 2010, kategorija Hemija i tehnologija

Koliko smo napredovali od pronalaska točka, parne mašine, Haber-Bošove sinteze, ukazuje i nedavno završeno svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Doduše, navedeni primeri iz prošlosti su bitno uticali na čovečanstvo što se ne može reći za „Jabulani„, ali je Adidas-ova lopta dobar pokazatelj koliku primenu može imati nauka na najobičnijem upotrebnom predmetu kao što je fudbalska lopta. Jer je Adidas u ovu loptu uložio svoje tridesetogodišnje  znanje u proizvodnji fudbalskih lopti za svetska prvenstva, počevši od Meksika 1970 i „Telestar-a„.

Adidas je kreirao loptu koja definitivno donosi mnogo novina.  Grip’n’Groove tehnologija je možda i najveća inovacija na ovoj lopti, aerodinamika ove lopte bi trebalo da bude bolja nego na bilo kojoj drugoj. Najviše zahvaljujući velikim panelima koji su lepljeni na površinu lopte, a ne kao do sada prišivani mali segmenti.  Ovo pored povećane aerodinamike omogućava i smanjenu apsorpciju vode, jer su površinski slojevi lopte izradjeni na bazi polimera koji umanjuju apsorpciju, odnosno po Adidas-ovim tvrdnjama apsorpcija  nakon 250 rotiranja u vodi iznosi 0% (nula). Takodje takva površina omogućava poboljšanu kontorlu lopte, jer se smanjuje mogućnost nepredvidljivog odskakanja lopte od površine zemlje. (više…)

1 komentar :, , , , više...

Tražiš nešto?

Koristi formu ispod da pretražiš sajt:

I dalje nisi našao šta si tražio? Ostavi komentar na nakom članku ili nas kontaktiraj kako bi smo rešili problem!

Arhiva

Svi unosi, hronološki...