Klub mladih hemičara Srbije

Jabulani

napisao , avg.12, 2010, kategorija Hemija i tehnologija

Koliko smo napredovali od pronalaska točka, parne mašine, Haber-Bošove sinteze, ukazuje i nedavno završeno svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Doduše, navedeni primeri iz prošlosti su bitno uticali na čovečanstvo što se ne može reći za „Jabulani„, ali je Adidas-ova lopta dobar pokazatelj koliku primenu može imati nauka na najobičnijem upotrebnom predmetu kao što je fudbalska lopta. Jer je Adidas u ovu loptu uložio svoje tridesetogodišnje  znanje u proizvodnji fudbalskih lopti za svetska prvenstva, počevši od Meksika 1970 i „Telestar-a„.

Adidas je kreirao loptu koja definitivno donosi mnogo novina.  Grip’n’Groove tehnologija je možda i najveća inovacija na ovoj lopti, aerodinamika ove lopte bi trebalo da bude bolja nego na bilo kojoj drugoj. Najviše zahvaljujući velikim panelima koji su lepljeni na površinu lopte, a ne kao do sada prišivani mali segmenti.  Ovo pored povećane aerodinamike omogućava i smanjenu apsorpciju vode, jer su površinski slojevi lopte izradjeni na bazi polimera koji umanjuju apsorpciju, odnosno po Adidas-ovim tvrdnjama apsorpcija  nakon 250 rotiranja u vodi iznosi 0% (nula). Takodje takva površina omogućava poboljšanu kontorlu lopte, jer se smanjuje mogućnost nepredvidljivog odskakanja lopte od površine zemlje.

Pored povećane aerodinamike i „upravljivosti“ lopta donosi još nekoliko novina, a to su savršena sveričnost, postojanost oblika i dimenzija nakon višesatnog korišćenja, ravnomera odskočnost (FIFA test: lopta se deset puta pušta na čeličnu ploču sa dva metra visine, dozvoljna razlika izmedju navišeg i najnižeg odskoka je 10cm, Jabulani odskače od 143 do 149cm). Smanjen gubitak pritiska tokom intenzivnog korišćenja. Sve su ovo karakteristike koje ukazuju da bi ova lopta mogla biti savršena.

U FIFA i Adidas-u naravno ništa nisu predali slučaju te je tako Adidas Jabulani i pored testova koji sami vrše poslao u nekoliko instituta širom sveta na testiranje mehaničkih karakteristika pomenute lopte, a FIFA je dala mogućnost svim fudbalskim savezima da testiraju pomenutu loptu tokom pripremnih utakmica za SP. Kako je Adidas firma sa sedištem u Nemačkoj, Bundes liga je imala ekskluzivno pravo korišćenja Jabulanija.  Testovi su mahom bili više nego zadovoljavajući i lopta je ubirala samo pozitivne komentare: Kaka: „Za mene je najvažniji kontakt sa loptom, a to je sa ovom loptom odlično“, Peter Čeh: „Možete osetiti energiju koja dolazi ka vama, kao pucanj“.

Ali da nauka nije baš uvek u pravu i da se eksperiment treba ponoviti veliki broj puta da bi se pokazala njegova ispravnost, ukazuje i Jabulani. Na samom prvenstvu se videlo da lopta baš i nije toliko sjajna koliko je Adidas ukazivao, ponekad je odskakala na svoju ruku, a o čestoj promeni putanje možda najbolje govori gol koji su na početku prvenstva primili Englezi. Tokom SP se više nije mogao čuti ni jedan pozitivan komentar na račun Jabulanija i retko ko ju je slavio (reč Jabulani potiče iz isiZulu jezka (jedan od 11 zvaničnih jezika u Južnoj Africi) i znači SLAVITI).

Da li će Adidas uspeti da prevaziđe  sve probleme i mane koji su se javili kod Jabulanija i na SP u Brazilu zaista predstaviti super-loptu Jabulani II ili ćemo se vratiti starim dobrim bubamarama i zanemariti sva naučna dostignuća koja su implantirana u ovu loptu?

:, , , ,

1 Komentar za ovaj članak

  • K

    Hmm…Nikad nije bilo isto ispitivati nove lekove na ljudima i na laboratorijskim misevima…To se desava i u ovom slucaju.Testovi ne mogu uvek zameniti realne situacije ma koliko se mi trudili. Nazhalost propustila sam utakmicu u kojij su Englezi primili taj gol, ali u realnom sistemu na loptu utice mnogo razlicitih faktora poput vetra koji nije uvek istog intenziteta ili smera. Naravno ni tren pokriven travom nije idealno ravan, niti lopta moze biti savrseno sfericna…Sa druge strane, tokom organskih sinteza cesto su se desavale nepredvidjene stvari. Tesko da smo gresili u postvci aparature ili u kolicini supstanci… Postoje stvari koje mi trnutno ne mozemo da razumemo, ali moramo nastaviti da se trudimo ukoliko zaista zelimo da nauku uvedemo u svakodnevni zivot…

Leave a Reply

Tražiš nešto?

Koristi formu ispod da pretražiš sajt:

I dalje nisi našao šta si tražio? Ostavi komentar na nakom članku ili nas kontaktiraj kako bi smo rešili problem!

Arhiva

Svi unosi, hronološki...